15/7/11


Έκθεση φωτογραφίας από τον ομογενή φωτογράφο, Στάθη Ορφανό
newsbeast.gr, 24/7/2010
Σήμερα ξεκινάει μια ενδιαφέρουσα έκθεση του κορυφαίου ομογενούς φωτογράφου Στάθη Ορφανού (Stathis Orphanos), με τίτλο «My Cavafy» (Ο Καβάφης μου). Όπως αναφέρει η Greek Reporter, η έκθεση προέρχεται από το βιβλίο του-φωτογραφικό εγκώμιο στην ποίηση του Καβάφη, με τον ομώνυμο τίτλο, όπου ανάμεσα στα όσα αναφέρει για τον οικουμενικό ποιητή μας, του οποίου είναι μεγάλος θαυμαστής, υπάρχει ένα παράρτημα με φωτογραφίες που έβγαλε ο ίδιος, σε διάστημα είκοσι ετών.
Ο Ορφανός έχει φωτογραφήσει πολλές κορυφαίες προσωπικότητες του πολιτισμού, αλλά και νομπελίστες, όπως ο Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης και ο Αιγύπτιος Ναγκίμπ Μαχφούζ. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχει φωτογραφήσει είναι ο Ερσκιν Κάλντουελ, ο Τζον Τσίβερ, ο Γκράχαμ Γκριν , ο Τζον Άιρβινγκ, ο Κρίστοφερ Άισεργουντ , ο Νόρμαν Μέιλερ, ο Σερ Στήβεν Σπέντερ, ο Ουίλιαμ Στάιρον, ο Τζον Απντάικ e, ο Γκορ Βιντάλ κ.ά. Τα πορτραίτα ανθρώπων της σόου μπιζ περιλαμβάνουν σκηνοθέτες, όπως ο Κώστας Γαβράς, ο Τζορτζ Κιούκορ ο Ζιλ Ντασέν, ο Χοσέ Κουιντέρο, ο Τζον Σλέσιντζερ, ο Ροζέ Βαντίμ, αλλά και ηθοποιούς όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Μέιμι Βαν Ντόρεν, η Κλερ Μπλουμ, η Τζούλι Χάρις ,η Λίζαμπεθ Σκοτ και της νέας γενιάς, όπως ο Μάξουελ Κόλφιλντ και ο Ισάι Μοράλες.
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη: Ο Στάθης Ορφανός γεννήθηκε το 1940 στη Βόρεια Καρολίνα, από Έλληνες γονείς, Σπούδασε στις ΗΠΑ και ζει στην Καλιφόρνια, ενώ κρατάει στενή επαφή με την πατρίδα των γονιών του και μάλιστα έχει αγοράσει σπίτι στη Σάμο. Ο Ορφανός επιλέγει το φυσικό φως και φωτογραφίζει μόνο με αυτό, αποφεύγοντας οποιαδήποτε εμπλοκή και χρήση της νέας τεχνολογίας στην τέχνη του. Μαζί με τον συνεργάτη του, Ραλφ Σιλβέστερ, ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο «Sylvester & Orphanos», που έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά επιμελημένες, πάντα υπογεγραμμένες από τους συγγραφείς και σε περιορισμένα αντίτυπα, εκδόσεις. Για το έργο του ο Στάθης Ορφανός έχει αποσπάσει επαίνους από κορυφαίους συγγραφείς και κριτικούς τέχνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: