19/5/13


Ο ομοφυλόφιλος K.Π. Καβάφης στο δίκτυο της παγκόσμιας γκέι κοινότητας
iefimerida.gr, 15/5/2013
«Πληκτρολογώντας το όνομα του αλεξανδρινού ποιητή με λατινικούς χαρακτήρες, σε μία από τις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης, προκύπτουν τουλάχιστον 122.000 (!) αποτελέσματα, σε σύγκριση με το σχετικά περιορισμένο αποτέλεσμα (37.000) των ελληνικών ιστοσελίδων».
Η παραπάνω διαπίστωση αποτελεί απόρροια έρευνας της Μαρίας Φραγκούλη, την οποία εξέθεσε συνοπτικά σε σύντομο κείμενό της για το τεύχος-αφιέρωμα Νοεμβρίου-Ιανουαρίου 2006 του σπουδαίου περιοδικού λογοτεχνίας και ποίησηςΤο Δέντρο με τίτλο «Η παρουσία του Καβάφη στο διαδίκτυο – Μία σύντομη "περιδιάβαση"».
Σήμερα, η διαδικτυακή παρουσία του Καβάφη σε μη ελληνικές ιστοσελίδες ανέρχεται στα περίπου 900.000 αποτελέσματα, ενώ σε ελληνικές φτάνει το 1.500.000, πράγμα που δεν εκπλήσσει αν αναλογιστεί κανείς τους φρενήρεις ρυθμούς διόγκωσης των παγκόσμιων βάσεων δεδομένων, αλλά και την ανάπτυξη του διαδικτύου στη χώρα μας.
Στις περισσότερες από αυτές τις ιστοσελίδες, το όνομα «Καβάφης» εμφανίζεται στο «φυσικό» του χώρο: διευθύνσεις βιβλιοθηκών, πανεπιστημίων, ηλεκτρονικά βιογραφικά λεξικά, εγκυκλοπαίδειες και ανθολογίες ποίησης, περιοδικές εκδόσεις για λογοτεχνία, φιλοσοφία και πολιτισμό, βιβλιοπωλεία online, σχετικά «δωμάτια συζητήσεων», επίσημες και ανεπίσημες προσωπικές σελίδες και μπλογκς.
Πλάι όμως σε αυτούς τους «έγκριτους» θεσμικούς ακαδημαϊκούς και μη τόπους υπάρχει και μία πληθώρα διευθύνσεων και ιστοσελίδων, όπου ο μεγάλος ποιητής φιγουράρει ανάμεσα στις εμβληματικές φυσιογνωμίες και τα πολιτισμικά ινδάλματα της online παγκόσμιας ομοφυλοφιλικής κοινότητας από την Ιταλία μέχρι τη Βενεζουέλα και το Πουέρτο Ρίκο.
Γράφει σχετικά η Μαρία Φραγκούλη στο ίδιο άρθρο:
«Ανατρέχοντας τώρα στις σελίδες με ομοφυλόφιλη θεματική, διακρίνουμε λόγου χάρη εκείνη ενός έγκυρου λογοτεχνικού περιοδικού της Βενεζουέλας (Arquitrave) για την ομοφυλοφιλική ποίηση, με αφιέρωμα στον Καβάφη, καθώς και έκδοση των ερωτικών ποιημάτων του (τα καλύτερα ίσως του Καβάφη στα καστιλιάνικα, σύμφωνα με τον επιμελητή της έκδοσης). Ακολουθούν οι πολυάριθμες ιστοσελίδες των ομοφυλόφιλων κοινοτήτων ανά χώρα: στην κατηγορία "λογοτεχνία", ενός γκέι πολιτιστικού κέντρου του Μπουένος Άιρες, μνημονεύεται μονάχα ο Καβάφης και ο Σάντρο Πένα. Σε μία πολιτικοποιημένη ιταλική σελίδα για την ιστορία και τα πολιτικά δικαιώματα των ομοφυλόφιλων υπάρχουν ποιήματα και σχετικά άρθρα του Τύπου.
Δεν απουσιάζουν βέβαια και οι ιστοσελίδες εκείνες, όπου ανάμεσα στις γενικές πληροφορίες για την ομοφυλόφιλη λογοτεχνία παρεμβάλλονται ερασιτεχνικές φωτογραφίες γυμνών εφήβων ή ομοφυλοφιλικών περιπτύξεων, πλάι από κάθε ποίημα του Καβάφη και Ισπανόφωνων ομοφυλόφιλων ποιητών (Lorca, Avellan, Barba Jacob). Στην εν λόγω σελίδα από το μακρινό Πουέρτο Ρίκο εντυπωσιάζει επιπλέον το όνομα του Τσαρούχη, ως του μόνου Έλληνα ζωγράφου μεταξύ των υπόλοιπων ομοφυλόφιλων εκπροσώπων».
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ) ανακήρυξε το 2013 «Έτος Κ.Π. Καβάφη», θέλοντας έτσι να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη, με 45 εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα, την Αλεξάνδρεια, το Παρίσι, την Ιταλία, την Αγγλία και σε άλλες χώρες, αλλά και με ειδική Επιστημονική – Οργανωτική Επιτροπή, με πρόεδρο τον Νάσο Βαγενά, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ποιητή, δοκιμιογράφο και κριτικό, η οποία απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε πολιτιστικούς φορείς, πανεπιστημιακά τμήματα και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για εκδηλώσεις.
Στο πλαίσιο όλων αυτών των σπουδαίων δράσεων, θα ληφθεί υπ' όψη και αυτή η πολύ σημαντική πτυχή του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή; Θα αναδειχθεί με τρόπο που προσήκει στον όγκο της δημιουργίας και της φήμης του, μακριά από γραφικότητες και αγιογραφήσεις; Ή το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα αποσιωπήσει το «σώμα» πίσω από το «λόγο»;
Λίγη σημασία έχει όμως όλος αυτός ο κοσμοθόρυβος, καθώς ο ποιητής το έχει πει και γράψει με υπέροχα μοναδικό τρόπο το 1913 στο ποίημά του «Όσο μπορείς»:

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ' εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: